close
Szlonévia a Déli Áramlatban, Szlovákia gáztároló bővítésben
Egyéb - Gáz

Szlonévia a Déli Áramlatban, Szlovákia gáztároló bővítésben

MegszĂźletett a megĂĄllapodĂĄs, amely szerint SzlovĂŠniai csatlakozik a
DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠkhez. Az orosz gĂĄzt hozĂł cső vĂĄrhatĂłan szlovĂŠn
terĂźleten keresztĂźl ĂŠri majd el fő eurĂłpai piacĂĄt, OlaszorszĂĄgot.
SzlovĂĄkia ekĂśzben arra vĂĄr, hogy OroszorszĂĄg valamilyen szerződĂŠses
formĂĄjĂş biztosĂ­tĂŠkot adjon arra nĂŠzve, hogy SzlovĂĄkiĂĄt nem ĂŠrinti
tovĂĄbbi gĂĄzvĂĄlsĂĄg az orosz-ukrĂĄn gĂĄzvitĂĄk miatt. A Gazpromot ĂŠrdekli az
a szlovĂĄkiai ajĂĄnlat, amely szerint beszĂĄllhat a szlovĂĄkiai gĂĄztĂĄrolĂł
kapacitĂĄsok bővĂ­tĂŠsĂŠbe. Lehet, hogy lĂŠtrehoz egy helyi vegyes
vĂĄllalatot is az ottani gĂĄzkereskedelemre.

Szombaton Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnĂśk megkapta SzlovĂŠnia jĂłvĂĄhagyĂĄsĂĄt ahhoz, hogy dĂŠlnyugati szomszĂŠdunk terĂźletĂŠre is ĂŠpĂźljĂśn egy szakasz a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠkből. A lĂŠpĂŠs a – The Moscow Times ĂŠrtĂŠkelĂŠse szerint – alĂĄĂĄssa az EurĂłpai UniĂłs azon tĂśrekvĂŠsĂŠt, hogy csĂśkkenjen a fĂśldrĂŠsz fĂźggĂŠse az orosz gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsoktĂłl, viszont Ăşjabb lĂśkĂŠst adott annak, hogy mielőbb megindulhasson a DĂŠli Áramlat ĂŠpĂ­tĂŠse.

A szlovĂŠniai jĂłvĂĄhagyĂĄst a lap a Kreml legĂşjabb győzelmĂŠnek Ă­tĂŠli a mĂĄr tĂśbbszĂśr elhalasztott, uniĂłs tĂĄmogatĂĄsĂş Nabucco vezetĂŠkkel valĂł rivalizĂĄlĂĄsban. A Nabucco kaszpi-tĂŠrsĂŠgbeli ĂŠs kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai gĂĄzt hozna EurĂłpĂĄba, amelynek Ă­gy kevesebb oroszorszĂĄgi eredetű szĂŠnhidrogĂŠnre lenne szĂźksĂŠge. A DĂŠli Áramlat fekete-tengeri szakaszĂĄt a Gazprom-ENI pĂĄros ĂŠpĂ­tenĂŠ, e cĂŠlra dollĂĄrmilliĂĄrdokat kell előteremteniĂźk.

„Mostanra megvan a projekt megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄhoz szĂźksĂŠges, Ăśsszes alĂĄĂ­rĂĄs eurĂłpai partnereinkkel”, nyilatkozott Vlagyimir Putyin, a Moszkva kĂśzelĂŠben lĂŠvő, novo-ogarjovĂłi rezidenciĂĄjĂĄn, miutĂĄn ő ĂŠs szlovĂŠniai kollĂŠgĂĄja, Borut Pahor kĂŠzjegyĂŠvel lĂĄtta el az egyĂźttműkĂśdĂŠsi megĂĄllapodĂĄs. A szerződĂŠst alĂ­rta Szergej Smatko orosz energia miniszter ĂŠs Matej Lahovnik szlovĂŠn gazdasĂĄgi miniszter is. A ceremĂłnia utĂĄn Putyin ĂŠs Pahor egyĂźtt nĂŠztĂŠk meg a futball vilĂĄgbajnoksĂĄg azon, kvalifikĂĄciĂłs meccsĂŠt, amelyen az oroszok 2-1-re győztek. “Azt megelőzően akartuk alĂĄĂ­rni a szerződĂŠst, mielőtt csapatunk győzelme elrontja kapcsolatainkat”, mondta Pahor viccesen a Luzsnyiki stadionnĂĄl a RIA-Novosztyi szerint.

SzlovĂŠnia BulgĂĄriĂĄt, SzerbiĂĄt, MagyarorszĂĄgot ĂŠs GĂśrĂśgorszĂĄgot kĂśveti azok sorĂĄban, amelyek mĂĄr megĂĄllapodtak a cső szĂĄrazfĂśldi szakaszĂĄnak lefektetĂŠsĂŠről. A 900 kilomĂŠteres vezetĂŠken 2015 vĂŠgĂŠtől ĂŠrkezne az orosz gĂĄz a Fekete-tenger alatt, majd onnan tovĂĄbb a BalkĂĄnon ĂĄt egy ĂŠszaki ĂŠs egy dĂŠli elĂĄgazĂĄssal. Legnagyobb kapacitĂĄsa ĂŠvi 63 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter lesz, a beruhĂĄzĂĄs vĂĄrhatĂł kĂśltsĂŠge 19-24 milliĂĄrd eurĂł (28-36 milliĂĄrd dollĂĄr). „SzlovĂŠnia rĂŠszvĂŠtelĂŠnek kĂśszĂśnhetően az orosz gĂĄz elĂŠrheti az olasz hatĂĄrt, a DĂŠli Áramlat projekt fő cĂŠlpontjĂĄt”, mondtĂĄk orosz kormĂĄnykĂśrĂśkből ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak. OroszorszĂĄg hosszabb ideje igyekszik rĂĄbĂ­rni az eurĂłpai hatalmakat arra, hogy tĂĄmogassĂĄk az UkrajnĂĄt elkerĂźlő gĂĄzvezetĂŠkek, pĂŠldĂĄul az Északi Áramlat ĂŠs a DĂŠli Áramlat ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt, ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgi okokbĂłl.

Putyin nemrĂŠg megrősĂ­tette, hogy OroszorszĂĄg ezen a tĂŠlen is csĂśkkenti vagy leĂĄllĂ­tja UkrajnĂĄn keresztĂźl eurĂłpai gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt, ha Ukrajna megint megcsapolja a terĂźletĂŠn ĂĄthaladĂł gĂĄzszĂĄllĂ­tmĂĄnyt. A miniszterelnĂśk a napokban ismĂŠt UkrajnĂĄba utazik, hogy az Ăźgyben ottani kollĂŠganőjĂŠvel, Julija TimosenkĂłval tĂĄrgyaljon.

A vezetĂŠkszerződĂŠs alĂĄĂ­rĂĄsa tehĂĄt győzelem Putyin szĂĄmĂĄra ĂŠs kellemetlen a NabuccĂłra nĂŠzve, amely mĂŠg szĂĄmos szerződĂŠs alĂĄĂ­rĂĄsa előtt ĂĄll. Ugyanakkor a sokmilliĂĄrd dollĂĄr elkĂśltĂŠsĂŠre kĂŠszĂźlő Gazprom szĂĄmĂĄra megjĂłsolhatatlan, hogy mennyivel csĂśkken majd EurĂłpa gĂĄzigĂŠnye amiatt, hogy a vevők egy rĂŠsze ĂĄtĂĄll az olcsĂłbb cseppfolyĂłs fĂśldgĂĄzra (LNG). Ehhez fontos hozzĂĄtennĂźnk, hogy a cseppfolyĂłs gĂĄz egyĂĄltalĂĄn nem olcsĂł. Az LNG beruhĂĄzĂĄsokat csak az tette ĂŠletkĂŠpessĂŠ, hogy megnőtt a vezetĂŠkes gĂĄz ĂĄra is. A termĂŠket ma elsősorban azok az orszĂĄgok importĂĄljĂĄk – pĂŠldĂĄul DĂŠl-Korea ĂŠs JapĂĄn -, amelyek nem jutnak hozzĂĄ vezetĂŠkes gĂĄzhoz. KorĂĄbban SzlovĂŠnia is jelezte, hogy tĂĄmogatja a NabuccĂłt, amely ĂŠvi 31 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra lesz kĂŠpes. TĂśrĂśkorszĂĄgon, BulgĂĄriĂĄn, RomĂĄniĂĄn ĂŠs MagyarorszĂĄgon ĂĄt ĂŠrkeznek el az ausztriai gĂĄzelosztĂł kĂśzpontba.

 SzlovĂĄkiĂĄban ismĂŠt terĂ­tĂŠkre kerĂźlt az ottani fĂśldalatti gĂĄztĂĄrolĂł kapacitĂĄsok bővĂ­tĂŠse a Gazprom bevonĂĄsĂĄval. PĂŠnteken kis előrelĂŠpĂŠs tĂśrtĂŠnt az Ăźgyben, Lubomir Jahnatek szlovĂĄk gazdasĂĄgi miniszter szerint, aki felkĂŠrte a Gazprom Exportot, hogy kĂŠszĂ­tsen elő egy dokumentumot a gĂĄzvĂĄlsĂĄg megelőzĂŠsĂŠre. Eddig nem kapott vĂĄlaszt. „Nem tudjuk, hol ĂĄll az Ăźgy, pedig szĂĄmunkra pillanatnyilag az Ăşjabb gĂĄzvĂĄlsĂĄg elkerĂźlĂŠse a legfontosabb”, mondta a miniszter ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk előtt. A mĂĄsodik legfontosabb a szlovĂĄkiai gĂĄztĂĄrolĂł kapacitĂĄsok bővĂ­tĂŠse. KĂŠrdĂŠs, nő-e az orszĂĄg gĂĄzigĂŠnye belĂĄthatĂł időn belĂźl ĂŠvi egymilliĂĄrd kĂśbmĂŠterrel. ElmondĂĄsa szerint SzlovĂĄkia mĂĄr felajĂĄnlotta a Gazpromnak, hoyg szĂĄlljon be a terĂźletĂŠn indĂ­tandĂł gĂĄztĂĄrolĂł projektbe, a tĂĄrgyalĂĄsok folynak, de lassan haladnak.

Ugyanerről Szergej Smatko orosz energia miniszter azt mondta a szlovĂĄk-orosz kormĂĄnykĂśzi tĂĄrgyalĂĄs utĂĄn ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk előtt az Interfax szerint, hogy OroszorszĂĄgot ĂŠrdekli a lehetősĂŠg. A Gazprom ĂŠs az arra kijelĂślt szlovĂĄkiai vĂĄllalat vĂĄrhatĂłan vegyes vĂĄllalatot alapĂ­t az orosz gĂĄz szlovĂĄkiai ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsĂŠre. Ezzel az orosz tĂĄrsasĂĄg kĂśzvetlenĂźl megjelenne a szlovĂĄkiai gĂĄzpiacon.