2005.6.28.
Ausztriában is elszálltak az üzemanyagárak
Az osztrák Munkáskamara (AK) felmérése szerint Ausztria keleti felén, illetve a diszkontrendszerben árusító osztrák töltőhelyeken az átlagosnál alacsonyabb a gépkocsi-üzemanyagok fogyasztói ára, míg a nyugati tartományokban és az autópályák mentén drágábban adják a hajtóanyagokat.
Az AK hétfőn Bécsben nyilvánosságra hozott összesítése szerint az utóbbi 12 hónap alatt 17 százalékkal növekedett a dízelüzemanyag ára Ausztriában. Ez azt jelenti, hogy ha valaki Wiener Neustadtból jár be dolgozni Bécsbe, és naponta vissza is autózik oda, akkor egy év alatt 30 ezer kilométert tesz meg ezen a távon, és a gépkocsija 1950 liter gázolajat fogyaszt el. Ez az üzemanyag-mennyiség a 2004 júniusa és 2005 júniusa közötti 12 hónapban 265 euróval (kb. 66 300 forint) többe került, mint az azt megelőző 12 hónapban.

A 95-ös oktánszámú benzint használó osztrák autósok benzinszámlája ugyanezen a távon 1 év alatt 80 euróval (kb. 20 ezer forint) lett magasabb a 3 százalékos fogyasztói áremelés eredményeként. Az AK szerint az áremelkedés haszonélvezője az osztrák pénzügyminisztérium, hiszen minden 1 eurócentnyi üzemanyagár-emelkedés évente 12,6 millió euró bevételt jelent csak az áfából.

A felmérés szerint Bécsben, Bécs környékén, Burgenlandban, valamint Alsó-Ausztria déli és nyugati vidékein, valamint Felső-Ausztria és Stájerország bizonyos vidékein a legolcsóbb a tankolás. Salzburgban, Tirolban és Voralbergben viszont az országos átlagnál magasabbak az üzemanyagárak. A legolcsóbbak a diszkont töltőhelyek: a dízel literjénél átlagosan 4,6 eurócenttel (kb. 12 forinttal), a 95-ös oktánszámúnál pedig mintegy 3 centtel (kb. 8 forinttal) alacsonyabbak az árak, mint a márkanévvel árusító benzinkutaknál. Az AK felmérése szerint az Aral-hálózat kútjainál a legmagasabbak az árak: míg a diszkontárusításban átlagosan 0,926 euróba kerül a dízel literje, az Aralnál átlag 0,972 euróba. A 95-ös euroszuper literje az előbbinél átlag 1,012 euróba, míg az utóbbinál 1,044 euróba kerül.
Árfolyamok
Formula e
E.I. blog
  • Kihirdette a kormány, és most már a csapból is ez folyik, hogy Némethné a választási hajcihő elmúltával folytatja a nonprofit közműszektor törvényi hátterének előkészítését és a vállalati rezsicsökkentés feltételeinek megteremtését. Elárulom: a vállalatok rezsicsökkentésének feltételei már réges rég meg vannak teremtve! A teremtménynek neve is van: MVM Partner.   Van a versenypiacon jelenleg mintegy száz áramkereskedő. Közülük jó néhány kínál villanyt cégeknek. Vannak továbbá energetikai tanácsadók, brókerek, energiahatékonysági beruházást közös finanszírozásban vállalók és még számtalan szakember ...
Facebook